Αφιερώματα...

Ο Νόμος των Άστρων και ο λόγος των Άστρων.Αφιέρωμα στην Ασρτολογία

July 29, 2014

Πραγματικότητα και Μέλλον.

Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την Αστρονομία και την πρατήρηση του ουρανού, και όποτε τύχαινε να το αναφέρω αυτό σε κάποια συζήτηση (τώρα το αποφεύγω πλέον), πάντα δεχόμουν την εξής ερώτηση – αντίδραση:

“Αλήθειά; Ξέρεις και τα ζώδια; Μπορείς να μας κάνεις καμία πρόβλεψη;”Οι περισσότεροι, βέβαια, ρωτάνε για πλάκα. Το κακό είναι οτι αρκετοί/ες ρωτάνε σοβαρά.

Όλοι όμως έχουμε την τάση να ψάχνουμε τα ζώδιά μας, να ακούμε ή να διαβάζουμε το ωροσκόπιό μας, να πιστεύουμε ποιά ζώδια ταιριάζουν μεταξύ τους, να κατατάσσουμε τον χαρακτήρα όσων γνωρίζουμε ανάλογα με το ζώδιό τους κλπ.

Αυτό με τις προβλέψεις των γνωρισμάτων του χαρακτήρα ενός νεογέννητου παιδιού και της μοίρας του, με βάση τις κινήσεις της Γης, της Σελήνης, του Ηλίου, των πλανητών, κατά τη στιγμή της γέννησης, όπως και το να βρίσκεις τι θα συμβεί σε έναν άνθρωπο στο μέλλον από μια ημέρα έως ένα χρόνο μπροστά, έχει ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα από το 4000 π.Χ. περίπου, αλλά συνεχίζεται αφού εξακολουθεί να κάνει κάποιους πλούσιους. Γιατί τους επιτρέπουμε να μας τροφοδοτούν με κείμενα σε περιοδικά, εφημερίδες, να φτιάχνουν κούπες, να πουλούν καρφίτσες, εσώρουχα, πιτζάμες, σκουλαρίκια, πετσέτες με …τα ζώδια.

Αστρονομία – Αστρολογία

Δύο λέξεις που για τους πιο αδαείς έχουν την ίδια έννοια: Τα ζώδια.

Ας εξετάσουμε την αστρολογία και στο τέλος θα διαπιστώσουμε τον βαθμό εξυπνάδας που μπορεί να έχουμε, αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ζώδια και χαρακτήρες.

Οι αστρολόγοι μας λένε ότι η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και η πορεία ζωής που θα έχει ένα νεογέννητο μωρό, καθορίζονται από τον αστερισμό-ζώδιο που βρίσκεται ο Ηλιος την στιγμή που γεννιέται. Επίσης, ρόλο παίζει ο ωροσκόπος, δηλαδή ο αστερισμός-ζώδιο που φαίνεται να ανεβαίνει στον ανατολικό ορίζοντα τη στιγμή της γέννησης, η Σελήνη, γιατί λέει επιδρά στα υγρά επί της Γης, και ο “οίκος”, μια ζώνη του ουρανού που περιλαμβάνει τους πλανήτες που θα εμφανιστούν στον ανατολικό ορίζοντα μέσα σε δυο ώρες από τη γέννηση.

Ωραία μέχρι εδώ.

Όμως, οι θεωρητικές βάσεις της Αστρολογίας είναι παρμένες από Βαβυλωνίους και Αιγυπτίους και έχουν μπει κωδικοποιημένες από τον Πτολεμαίο στην «Τετράβιβλό» του, που γράφτηκε το 150 μ.Χ. Από τότε δεν έχουν γίνει βήματα προόδου από την αστρολογία. Δηλαδή, οι αστρολογικοί χάρτες που χρησιμοποιόυνται, είναι από το 150 μ.Χ.

Τί σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει οτι από την εποχή του Πτολεμαίου μέχρι τώρα, λόγω της κλόνισης του άξονα της Γης, ολόκληρος ο ουρανός έχει μετατοπιστεί 25 μοίρες προς τα δυτικά. Συνεπώς, οι θέσεις του Ήλιου και των πλανητών κατα την γέννηση, είναι 25 μοίρες πριν από αυτές που μετράνε οι αστρολόγοι. Σχεδόν όλοι είμαστε ένα ζώδιο πίσω από αυτό που νομίζουμε.

Γιά να το δούμε σε παράδειγμα:

Τί ζώδιο είναι κάποιος που γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου;

Σκορπιός φυσικά.

Αμ δε!

Δείτε στην φωτογραφία, πού βρίσκεται ο Ηλιος στις 5 Νοεμβρίου.

(5 Νοεμβρίου – Ο Ηλιος στον Ζυγό)

Ναι! Ο Ήλιος είναι στον Ζυγό (Libra)

Το ίδιο συμβαίνει και με τους πλανήτες. Δεν βρίσκονται εκεί που λένε οι αστρολόγοι. Π.χ. όλα τα ωροσκόπια λένε οτι οι σκορπιοί έχουν αυτή την περίοδο τον Κρόνο στο ζώδιό τους. Όμως, παρατηρήσαμε στο Πανόραμα, τον Κρόνο στον ουρανό και μέσα από τηλεσκόπιο και είδαμε οτι βρίσκεται αρκετά μακρυά από τον Σκορπιό (στον Ζυγό).

Η Σελήνη; Δεν μας επηρεάζει; Δεν κινεί τις υδάτινες μάζες; Ναι, επηρεάζει βαρυτικά τους ωκεανούς, προκαλλώντας παλλίροιες. Με την διαφορά οτι οι ωκεανοί ζυγίζουν εκατομμύρια τόννους νερού, τεράστιοι υδάτινοι όγκοι με μέγεθος συγκρίσιμο με το μέγεθος της Σελήνης. Ο εγκέφαλός μας ζυγίζει μόλις 1,2 κιλά. Επηρεάζεται και αυτός; Πάρτε μια λεκάνη με 1,5 λίτρο νερού και σημειώστε την στάθμη του. Ακόμα και το πιο ακριβές όργανο να έχετε για να μετρήσετε, θα δείτε οτι κατά την πανσέληνο (που “σεληνιαζόμαστε”) η στάθμη του νερού δεν επηρεάζεται ούτε κατα δισεκατομμυριοστό.

Ο ωροσκόπος; Καλά, μόνο ένας αστερισμός ανατέλλει κατα την στιγμή της γέννησης; 4-5 ανατέλλουν που δεν ανήκουν στον ζωδιακό κύκλο. Αυτοί; Δεν επηρεάζουν; Γιατί τους βγάζουμε απ’ έξω;

Οι αστρολόγοι, λοιπόν, που πρεσβεύουν γνώση των ουράνιων σωμάτων και προσδίδουν σε αυτά ανεξήγητες ιδιότητες, δεν μπορούν καν να σηκώσουν τα μάτια τους στον ουρανό και να δούν τί πραγματικά συμβαίνει εκεί πάνω. Πολλοί από αυτούς σηκώνουν τα μάτια τους στις κάμερες και λένε…

Αλλά αυτά κάπως σκουπίζονται κάτω από το χαλί, λέγοντας ότι ο Αστρολόγος θέλει να κάνει αλλιώς τη δουλειά του, ώστε να απαλλάσσεται από αυτούς τους πονοκεφάλους της Αστρονομίας. Η Αστρολογία, λένε, δεν έχει σχέση με την Αστρονομία και την πραγματική εικόνα του ουρανού. Παίρνει κάθε χρόνο, στην εαρινή ισημερία, (21 Μαρτίου), μια ζώνη 8 συν 8 μοιρών πάνω και κάτω από τη νοητή πορεία του Ήλιου στον ουρανό και την χωρίζει σε 12 ίσα μέρη που αποτελούν “πύλες” στον ουρανό (ενεργειακές;). Τις ονομάζει Κριό, Ταύρο φθάνοντας μέχρι και το τελευταίο τους Ιχθείς, στη γνωστή σειρά και κάνει τις προβλέψεις μακρυά από τα προηγούμενα στραβά.

Να το δεχτούμε, λοιπόν και αυτό.

Οι πιο καλοπροαίρετοι από τους αστρολόγους παραδέχονται ότι τα όσα παρουσιάζονται κάθε ημέρα στα περιοδικά και τις εφημερίδες σαν αστρολογικές προβλέψεις και τα όσα η Λίτσα, η Πίτσα και οι άλλες διαλαλούν στα lifestyle ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια είναι της πλάκας. Χρησιμεύουν να βγαίνει μόνο ένα ψωμί για όποιον συντάσσει τα κείμενα. Άλλωστε οι «φωτισμένοι» της Αστρολογίας εγκαταλείπουν παλιές θέσεις και περιορίζουν το στόχο τους λέγοντας ότι «η μοντέρνα Αστρολογία δεν ασχολείται με προβλέψεις αλλά με τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη θέση τους στο Σύμπαν».

Βέβαια μια γρήγορη απάντηση είναι ότι η σχέση ανδρών και γυναικών απασχολεί την Ψυχολογία και η θέση τους στο Σύμπαν υπηρετείται από την Αστρονομία.

Αλλά, ας αφήσουμε την “αστρονομική” προσέγγιση της αστρολογίας (μη λέτε οτι είμαι και προκατηλειμένος) και ας την δούμε από άλλα πρίσματα.

Ανθρώπινη Προκατάληψη.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εγγενώς μια τάση να ερμηνεύει φαινόμενα με τρόπο που έχουν νόημα για τον ίδιο. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κατανοητή από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η αστρολογία και η βιομηχιανία της, στηρίζεται στην ανθρώπινη προκατάληψη, γιατί μας λέει πράγματα που θέλουμε να πιστεύουμε.

Μία βασική αρχή στην επιστήμη είναι να καταγράφουμε τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αστοχίες ενός πειράματος ή μιας θεωρίας. Το γενικό συμπέρασμα και η αξιολόγηση μια θεωρίας προκύπτουν αν εξεταστούν συνολικά επιτυχίες και αστοχίες με μεθοδικό τρόπο και όχι βασιζόμενοι στην επιλεκτική ανθρώπινη μνήμη.

Αστρολογία και αστοχίες

Πώς τα πάει η αστρολογία, όμως, αν μετρήσουμε με μεθοδικό τρόπο επιτυχίες και αστοχίες; Οι προβλέψεις της αστρολογίας έχουν γίνει αντικείμενο δεκάδων επιστημονικών μελετών αλλά δε βρέθηκε συσχέτιση. Ας σταθούμε σε μερικές έρευνες που δείχνουν και την ανθρώπινη προκατάληψη όσων πιστεύουν σε αστρολογικά δεδομένα.

Ο Γάλλος MichelGauquelin έπιασε και έστειλε με βάση τα ζώδια, το προφίλ του χαρακτήρα και της εξέλιξης ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, σε 150 άλλους. Τους το παρουσίασε σαν το δικό τους αστρολογικό προφίλ που έγινε σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία γέννησης. Τους ρωτούσε αν αυτό που διαβάζουν ταιριάζει στο χαρακτήρα και τις συμπεριφορές τους. Το 94% απάντησε πως ναι. Τέλος τους αποκάλυψε μετά ότι το προφίλ αυτό, ανήκε σε ένα Γάλλο δολοφόνο που εκτελέστηκε το 1947 διότι είχε σκοτώσει 27 άτομα και τα εξαφάνιζε σε μια ειδική μπανιέρα με ασβέστη που είχε φτιάξει στο σπίτι του!

Σε άλλο πείραμα, 4.321 Αμερικανοί άνδρες (VietnamExperienceStudy) υποβλήθηκαν σε τεστ ευφυΐας και προσωπικότητας. Τα αποτελέσματα των τεστ αποφασίσανε να τα συγκρίνουν και με το αστρολογικό προφίλ του καθενός. Καμία συσχέτιση με ημέρα, μήνα ή εποχή γέννησης.

Σε άλλο παρόμοιο πείραμα, 65.268 νοτιοαφρικανοί (μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή) υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας στα πλαίσια αναζήτησης εργασίας μέσω κρατικού φορέα. Και εδώ τα αποτελέσματα των τεστ αποφασίστηκε να συγκριθούν και με το αστρολογικό τους προφίλ. Καμία συσχέτιση προσωπικότητας και ζωδίου.

Τέλος, το πραγματικό ξεγύμνωμα έγινε με τοAstrotestτο Δεκέμβριο του 1994. Σε αυτό ο Ολλανδός RobNanningaζήτησε από αστρολόγους (όποιος ήθελε) να τους στείλει τα απαραίτητα αστρολογικά δεδομένα επτά προσώπων γεννημένων το 1958. Ξεχωριστά, τους εστείλε και τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο φτιαγμένο πάλι από αστρολόγους.

Έδινε δε 2.500 δολάρια σε όποιον θα μπορούσε να αντιστοιχίσει σωστά τα στοιχεία γέννησης με τα ερωτηματολόγια και των επτά προσώπων.

Έλαβαν μέρος 44 πεπειραμένοι αστρολόγοι και είχαν στη διάθεσή τους 10 εβδομάδες να απαντήσουν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Ο καλύτερος βρήκε τρεις μόνο, ενώ 22 δεν πέτυχαν ούτε έναν. Αυτό που έκανε επιπλέον εντύπωση ήταν το ότι δεν συνέπιπταν οι απαντήσεις, οπότε βγαίνει και το συμπέρασμα πως ακόμη πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους οι αστρολόγοι και μετά να διεκδικήσουν αναγνώριση.

Το “ξυράφι του Occam

Ο Occamηταν ένας επιστήμονας που διατύπωσε την ορθολογιστική αρχή οτι μεταξύ των θεωριών που προσπαθούν να εξηγήσουν ένα φαινόμενο, η πιο απλή τείνει να είναι και η πιο σωστή. Μια αρχή η οποία μέχρι τώρα είναι αλάνθαστη σε κάθε επιστήμη.

Ποιά είναι η απλούστερη θεωρία για την αστρολογία;

  • Μια επιστημονική θεωρία που αναπτύχθηκε στην αρχαιότητα, που κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργεί, αλλά που όντως καταφέρνει να προβλέπει με ακρίβεια τα γεγονότα και την πορεία της ζωής των ανθρώπων.
  • Μια απάτη που εκμεταλλεύεται την ευπιστία των ανθρώπων και την ανάγκη να προβλέψουν το μέλλον τους, που συντηρείται επειδή κάποιοι έχουν οικονομικό όφελος και που μοιάζει να έχει επιτυχία λόγω της ανάγκης των ανθρώπων να την πιστέψουν.

Η απάντηση δική σας…

Αναρωτιέστε ακόμη γιατί η Αστρολογία δεν είναι Επιστήμη όπως την ορίζει ο κορυφαίος Μαθηματικός, ο JonvonNeuman, ένας από τους αναγνωρισμένα πιο δυνατούς επιστήμονες της μεταπολεμικής εποχής;

«Η επιστήμη δεν προσπαθεί να εξηγήσει, ούτε καν να ερμηνεύσει», λέει ο vonNeuman, «δημιουργεί πρότυπα(=μοντέλα), δηλαδή μαθηματικές κατασκευές, που με την προσθήκη κάποιων εξηγήσεων περιγράφουν φαινόμενα παρατηρήσιμα. Η επιβεβαίωση της ορθότητάς τους είναι το αν δουλεύουν».

Αυτό περιμένουν λοιπόν οι σκεπτικιστές να δούν και από την αστρολογία κάποια στιγμή, για να πιστέψουν τα όσα ωραία λέει.

Ως τότε, ας εξετάσουμε λίγο και την ευφυΐα μας πριν εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε άστρα και οράματα…

5 Νοεμβρίου - Ο Ηλιος στον Ζυγό

Γκουντής

 

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά